Lifestyle Wonen

Vocht in huis oplossen

Er zijn verschillende problemen waar je in jouw huis tegenaan kunt lopen en een vochtprobleem is toch wel een erg vervelende. Het laatste wat je in jouw huis wilt is immers een muffe geur, vochtplekken of condens op de ramen. En als je extreem veel vocht in huis hebt kun je zelfs last krijgen van loslatende muurdecoratie, algen, mossen, schimmel of kruipend ongedierte. Een ongedierteplaag en zwammen zijn erg moeilijk te bestrijden, dus vocht in huis oplossen is beter. Een huiszwam kan door het hele huis heen groeien, wel tot in het huis van de buren.

alles voor het koken banner

Vocht in huis bestrijden

Naast het feit dat een vochtprobleem, indien dit escaleert, je huis kan vernielen en je ongemak en overlast kan bezorgen kan het al in het begin schade aanrichten aan je gezondheid. Een te hoge luchtvochtigheid kan hoofdzakelijk ziekten als astma en eczeem en klachten zoals ontstekingen, verstoringen van het zenuwstelsel en een verzwakt immuunsysteem veroorzaken, door schimmels, huismijt en het vrijkomen van formaldehyde. Heb je zulke klachten dan kun je het beste eens goed inspecteren of er in jouw huis tekenen zijn van een te hoge luchtvochtigheid zoals hierboven beschreven. Een vochtige muur door lekkage, condens of optrekkend vocht zie je snel.

Vocht in huis meten

Het kan ook zijn dat ruimten door leidingen in verbinding staan met de kruipruimte en de kruipruimte te vochtig is. Wil je zeker weten hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid in jouw huis, dan kun je bij een bouwmarkt of via een webwinkel die gespecialiseerd is in hygrometers een hygrometer aanschaffen. Daarmee kun je de vochtigheid het beste in de herfst, winter en het voorjaar meten, heb je een kelder dan moet deze ook in de zomer gemeten worden. Het ideale vochtgehalte in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Ook voor hout en muren bestaat een vochtmeter.

Vocht in huis oorzaken

Als jij hebt geconstateerd dat jouw huis een vochtprobleem heeft dan is het als eerste belangrijk om te weten wat de veel voorkomende oorzaken zijn. Is je huis oud? Dan kan het zijn dat de vochtigheid in huis wordt veroorzaakt door optrekkend vocht vanuit de grond. Bij nieuwbouw is de kans groter dat het vocht in woningen veroorzaakt wordt door waterdamp of tijdens de bouw is ontstaan. De vochtigheid in het huis kan ook te maken hebben met de sanitaire installatie, bijvoorbeeld lekken in de leidingen of slecht functionerende geiser. Wateroverlast kan natuurlijk ook zorgen voor teveel vocht in huis.

Vocht in muren oplossen

Heb je het vermoeden dat in jouw huis het vocht wordt veroorzaakt door een leidingprobleem, dan kun je de leiding zelf op proberen te sporen door middel van een leidingzoeker die in de bouwmarkt verkrijgbaar is of een loodgieter inschakelen. Bij lekkage in de badkamer is deze niet goed waterdicht gemaakt en moet dit nog een keer gebeuren. Je zou dit zelf kunnen doen maar het moet wel goed gebeuren dus een tegelzetter inschakelen kan ook. Als de schade komt door wateroverlast kan er sprake zijn van een bouwtechnische fout. Schakel dan een aannemer in of een specialist op dit gebied.

Vocht in huis bestrijden

Ten slotte ben je waarschijnlijk benieuwd naar tips voor het bestrijden van vochtigheid in huis. Ga je douchen of in bad? Dan is het logisch dat hier veel vocht bij vrijkomt. Ventileren is dan ook een must. Zorg er ook voor dat je huis warm genoeg is, omdat in koude kamers het vocht langer kan blijven hangen. Heb je er de gewoonte van gemaakt om je wasgoed binnen op te hangen of in de wasdroger te doen? Is het buiten droog en heb je een tuin of balkon, hang de was dan buiten. Zo kun jij vocht in huis oplossen.